Denne perfekt flade fiskeøjeobjektiv kan hjælpe med at barbere kamerabump

Denne perfekt flade fiskeøjeobjektiv kan hjælpe med at barbere kamerabump

Fisheye-linser giver nogle seje fotos, men deres mest karakteristiske træk er, at glasset er buet. Behovet for flere stykker buet glas gør fisheye-linser både store og dyre. Imidlertid har ingeniører ved MIT og University of Massachusetts i Lowell fundet ud af en måde at fremstille et fiskeøjeobjektiv på det er helt fladt og kunne anvendes i forbrugerudstyr, medicinske applikationer og mere.

Metoden til at flade noget, der er kendt for at være boble-lignende, er ret smart. For at gøre det brugte ingeniørerne noget, der kaldes “metalens” eller et fladt stykke glas, der kun måler en millimeter tykt. På bagsiden af ​​metalerne udskårede de teeny strukturer for at sprede indkommende lys på en måde, der producerer den samme type ultrabrede panoramabilleder, som en fiskeøjeobjektiv ville. Mere specifikt er metallerne fremstillet af et gennemsigtigt stykke calciumfluorid med den ene side overtrukket i en tynd film af bly-tellurid. De teeny strukturelle mønstre blev derefter hugget ud ved hjælp af litografiske teknikker.

Metalenses er stadig ret eksperimentelle, og indtil nu har forskere været i stand til at skabe billeder i høj opløsning til et synsfelt op til 60 grader. For at udvide det yderligere skal du tilføje yderligere materialer for at kompensere for den resulterende slørethed. Men for denne særlige prototype var ingeniørerne i stand til at øge synsfeltet til 180 grader uden tilføje eventuelle ekstra komponenter. Denne særlige prototype blev lavet til infrarødt lys, men ingeniørerne siger, at deres design også kan tilpasses andre bølgelængder, herunder synligt lys.

Dette er legitimt pænt og alt, men hvad med egentlige applikationer i virkeligheden udover et mere kompakt fiskeøje-kamera? Ifølge ingeniørerne er der faktisk meget, som en flad ultrabred linse kunne bruges til. Til at begynde med kunne de bruges som dybdesensorer i smartphones, bærbare computere og wearables. Så i stedet for at have brug for en klodset kamerabump, hvis du vil have en vidvinkelobjektiv på din smartphone, kan du i stedet have en supertynd linse.

“I øjeblikket har alle 3D-sensorer et begrænset synsfelt, hvorfor når du lægger dit ansigt væk fra din smartphone, vil det ikke genkende dig,” Tian Gu, en af ​​MIT-ingeniørerne, der var medforfatter til undersøgelsen offentliggjort i Nano Letterssagde i en udmelding. “Hvad vi har her er en ny 3D-sensor, der muliggør panorama dybdeprofilering, hvilket kan være nyttigt for elektroniske forbrugere.”

De overvejer også at bruge den nye linse som en type panoramaprojektor. Holdet mener også, at der kan være medicinske applikationer – tænk billeddannende enheder som endoskoper. (Forestil dig, at dine læger ser et panoramabillede af dine indersider i høj opløsning.) Tilsvarende kan lavprofil vidvinkellinser også potentielt bruges til at fremstille mindre omfangsrige VR-headset.

Sammenlignet med nogle mere eksperimentelle opdagelser er der faktisk et anstændigt antal praktiske anvendelser til en flad vidvinkellins. Men bare fordi disse ingeniører har fundet ud af det, betyder det ikke nødvendigvis, at næste års smartphones alle vil have design. Disse slags ting tager normalt et stykke tid at sive ned til forbrugerne. Når det er sagt, farvel mig fascineret af de slags funktioner, som en flad vidvinkelobjektiv kan muliggøre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *